Categorieën

Valentijnsdag - De heilige Valentijn - 14 februari - De liefde

14 februari is Valentijnsdag, maar wie is die Valentijn? En waarom altijd 14 februari? Een Romeinse Keizer zou 15 februari als feestdag hebben ingevoerd waarbij het de gewoonte was een grote schaal te vullen met briefjes met daarop de namen van huwbare alleenstaande meisjes in de regio die bij trekking werden gekoppeld aan nog vrije jongeman. Het Christendom kwam op en in 496 riep de Paus in Rome 14 februari als dag van de Heilige Valentijn uit. Dit als een meer humanere invulling van die heidense 15 februari. Maar ook dit is een onduidelijke link naar de huidige Valentijnsdag. In de geschiedenis van het Christendom zijn namelijk meerdere Heilige Valentijns bekend. Echter niets in hun heiligwaardige daden blijkt met stille liefde of huwelijkskandidaten te maken te hebben. Hoe dan ook viert men op Valentijnsdag sinds begin 1900 de romantische liefde. Die traditie van Valentijnsdag zou langzaam zijn ontstaan sinds de schrijver Geoffrey Chaucer. De Brit leefde van 1380 tot 1382. Een beroemd gedicht van zijn hand is ‘Parliament of Fowls’ (Parlement van vogels’). Onderstaande zinnen zouden de oorsprong van de betekenis van Valentijnsdag bewijzen:

For this was on Seynt Volantynys day.
Whan every bryd comyth there to chese his make.

Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen.

Een duistere historie voor een dag die openheid voor geliefden promoot! Wat wij nu met onze recente geschiedschrijving in ieder geval kunnen melden is dat in Amerika rond 1970 Valentijnsdag bestaansrecht kreeg. Niet erg romantisch maar wel waar; Puur uit commerciële overwegingen. Posterijen en kaartfabrikanten hebben hierin een groot aandeel gehad. Met succes. Postzegels, cadeautjes, bloemen, briefpapier. Alles is geoorloofd zolang het maar rood en in hartvormen is.

Valentijnsdag: de dag van de romantiek!

Blijf je trouw aan de traditie dan mag je alleen initiatief tonen op Valentijnsdag als je een stille liefde wilt bloot leggen. Dit natuurlijk in figuurlijke zin. Maar vier het vooral ruimer. Er zijn zoveel dagen in het jaar die refereren aan ziektes, beroepen en andere narigheid dat het eigenlijk heerlijk is dat er ‘een dag van de romantiek’ is. Dus heb je een stille liefde die je anoniem op de hoogte wil brengen? Ben je heimelijk verliefd en wil je jouw gevoel kenbaar maken aan diegene? Heb je een geliefde en vind je het moeilijk het in woorden uit te drukken? Ben je al jarenlang liefdevol getrouwd en zin in een romantische oppepper? Zoek je een onderwerp of reden voor een romantisch themafeest? Dan is Valentijnsdag op 14 februari JOUW DAG!!

Valentijn kleding advies van Hokus Pokus

U heeft inmiddels begrepen dat rood, de kleur van de hartstocht en liefde, altijd goed is. Maar alles met mate. Laat je kleding niet je mee gebrachte romantische cadeau overschreeuwen. Als verliefde vrouw geeft een zacht roze outfit met één rode roos in je haar een beter contrast. Als verliefde man maak je wel de blits met een kostuum met print met rode rozen. Maar dan moet je wel een goede tekst meenemen. Want waarschijnlijk bleef die dichter, lang geleden, het dichtste bij romantiek en hartstocht door op papier zijn gevoelens te uiten. Want wie schrijft, die blijft!!

Valentijn feestversiering bij Hokus Pokus

Rekken vol knal rode kartonnen harten-bordjes, hartservetten, slingerhartjes,  broches als knipperlichtjes in de vorm van een hartje, rode tule om enorme strikken van te maken, uitvouw harten van papier tot rode pruiken. Alles is geoorloofd zolang je het liefdevol en romantisch toepast. Als het rood is, hartvormig is of iets met rozen: dan ben je goed en liefdevol bezig.