Categorieën

HET KERSTVERHAAL
het Kerstfeest is een Rooms Katholiek en Protestants feest waarmee de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. De bijbel vertelt het verhaal zoals het door de evangelisten Lucas en Mattheüs is opgeschreven. Over een engel die aan Maria verscheen en vertelde dat ze een koningskind zou baren. Hoe Romeinen een volkstelling hielden. Iedereen moest zich in z’n geboorteplaats melden. Jozef en Maria vertrokken met hun ezel uit Nazareth voor een lange tocht naar Bethlehem. Eenmaal daar was er geen plaats in de herberg en werd hun zoon Jezus geboren in een stal. Een voederbak diende als wieg. Een os en een ezel zorgde voor wat warmte. Herders met hun schapen kwamen het kind bewonderen. Drie wijze mannen uit het oosten volgden de ster die hen naar het koningskind bracht. Toen Koning Herodus hoorde van de geboorte van een Koning der Joden, vreesde hij voor zijn heerschappij. Hij gaf opdracht alle nieuwgeborenen te doden. Maria en Jozef gingen weer op de vlucht. De feitelijkheden van het kerstverhaal zijn al eeuwenlang in twijfel getrokken en bleken na wetenschappelijk onderzoek niet juist of niet bewezen. Maar het blijft een mooi verhaal en het blijft een kwestie van ‘geloven’. De oudste vergelijking en eerste oorsprong van Kerstmis lijkt het Germaanse Midwinterfeest dat op 21 december werd gevierd. Maar daarin liggen meer vergelijkingen naar de kerstboom en de Kerstman verscholen.

KERSTMIS
Het woord Kerstmis komt oorspronkelijk vanuit het Christendom; ‘Kerstenen’ betekend ‘je best doen om Christen te worden en blijven’. Een ‘mis’ is een verkorte benaming voor de kerkdienst, de samenkomst van de gelovigen in kerken. De samenvoeging van deze twee begrippen leverde ooit het woord Kerstmis met een minder strikte betekenis.

DE KERSTSTAL
De kerststal met beeldjes vertelt het verhaal van de geboorte van Jezus in miniatuur of in de volwassen variant als levende kerststal. Het meest bijzondere van Kerstmis is dat dit zo nadrukkelijke Christelijke feest in de hele westelijke wereld door evenzoveel gelovigen als niet gelovigen wordt gevierd.

DE KERSTMAN – SANTA CLAUS – FATHER CHRISTMAS
De Kerstman begon in de 19de eeuw zijn carrière in Amerika als Santa Claus. De emigranten uit Duitsland, België en Nederland namen de traditie van de Heilige Sint Nicolaas mee. Onze huidige Sinterklaas. De Engelsen en Scandinavische landen brachten hun Father Christmas in. Deze twee cadeautjes schenkende figuren smolten in de loop der jaren samen tot de Kerstman. Het folkloristisch verhaal vertelt over hoe door de lucht in zijn arrenslee voorgetrokken door rendieren arriveert. Kinderen en volwassenen hangen zo groot mogelijke sokken aan de schouw zodat de Kerstman er zijn gulle gaven in kan achterlaten. De Amerikaanse Kerstman is sinds eind 1900 bij ons aan een niet aflatende opmars bezig. Hij en vooral zijn cadeautjes winnen terrein maar zal het waarschijnlijk nooit winnen van onze eigen Sinterklaas.

KERSTMAN KLEDING & VOOR IN DE KERSSTAL
ZOALS: ENGEL - HERDER - MARIA & JOZEF – 3 WIJZEN Hokus Pokus heeft kerstmanpakken in de verhuur en in de verkoop. Los in de verkoop zijn de kerstmanbaarden, kerstmanmutsen en natuurlijk zijn niet onbelangrijke kerstbel. Daarnaast zijn ook de engeltje niet aan te slepen. Kinderengeltjes, volwassen engelen, grote en kleine witte vleugels met veren, aureooltjes met of zonder glitter. In tegenstelling tot de Kerstman kan een engel vele vormen aannemen. Een traditionele mannelijke engel in lang gewaad met enorme vleugels doet niet onder voor een sexy engel in een pikant zilveren jurkje met hoge kousen met ondeugend strikje en op hoge zilveren pumps. het lijkt Hokus Pokus een prachtig duo. Een heilig duo zijn Maria en Jozef; in de verhuur hangen de enige echte te wachten op een devote samenzijn. Natuurlijk zijn er ook herder-kostuums voor kinderen en volwassenen. En met de drie wijzen, of zo u wilt de drie koningen, weten wij wel raad. Mocht u dichtslaan door de overdaad aan keuzes bij Hokus Pokus: wij zien altijd een lichtpuntje en hebben een engelengeduld!

DE KERSTBOOM
De geleerden zullen het nooit eens worden over de oorsprong van de Kerstboom. De oude Germanen hadden het midwinterfeest waar de eikenboom belangrijk was door hem verbranden omwille van wat warmte in de bittere kou. In de Middeleeuwen duikt de naaldboom op met kaarsen. Naaldbomen waren er ten overvloede en kaarsen werden goedkoop geproduceerd. In Duitsland wordt iets later een versierde naaldboom beschreven. Met Kerstmis werd hij opgetuigd met gekleurde strikken, klatergoud, appeltjes en kaarsjes. Pas haverwege 1800 waaide dit gebruik over naar Nederland en België. De kerken gebruikten de traditie tenslotte om de verlichtte boom te beschouwen als het licht in de duistere dagen voor de geboorte van Christus. Eigenlijk heeft die versierde boom met lichtjes geen enkele link met het Kerstverhaal. Maar door de sfeer, romantiek en warme gezelligheid in koude dagen is de kerstboom het meest gevierde symbool van de kersttijd.

KERSTVERSIERING
Kerstsfeer komt niet aanwaaien, daar moet je iets voor doen. Er zijn veel mensen die er een vermogen en een dagtaak voor over hebben om zichzelf elk jaar te verassen met weer een andere tint gekleurde ballen, modieuze slingers en trendgevoelige kerstaccessoires in de boom. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt !

HOKUS POKUS heeft elk jaar verassend verlichtende accessoires.
Er is veel gouden en zilveren versiering: het hele jaar door. Gouden en zilveren guirlandes, waaiende kroonluchters, deurhangers en slingers met slierten. De tafel mag ook sfeervol gedekt met rood en goud bedrukte servetten en voor de makkelijkste onder u: met idem dito kartonnen bordjes en bekertjes en kunststof champagneglazen. Versieren doet iedereen op zijn eigen manier.

KERSTKLEDING & KERSTACCESOIRES & KERSTCADEAUTJES
Flikkerende hoedjes, boa’s en pruiken met goud en zilver slierten. Een Kerstmanmasker om anoniem zijn rol te vertolken. Maar het meest populair zijn de pailletten jurkjes en pailletten overhemden, pailletten shirts, pailletten bolerootjes in velen kleuren en zowel in kinder- als volwassenmaten. Kortom: het glimt je tegemoet bij HOKUS POKUS. En daarom hebben we ook gouden en zilveren zonnebrillen in de verkoop.