Categorieën

HOKUS POKUS - HOCUS POCUS - GOOCHELAARS & ILLUSIONISTEN

GOOCHELTRUCS - GOOCHELACCESSOIRES

 

De spreuk “HOCUS POCUS PILATUS PAS” wordt al eeuwen uitgesproken door goochelaars, illusionisten en tovenaars. De echte betovering en goocheltruc kan niet zonder. De goochelaar gebruikt het om de aandacht van het publiek af te leiden of indruk te maken óf om echte mysterieuze krachten aan te roepen..... 

 

DE HERKOMST VAN HET ‘HOCUS POCUS’ is nooit volledig achterhaald. Wel is zeker dat de oorsprong al voor 1600 bij de Rooms Katholiekenkerk is te vinden. Een Engelse aartsbisschop schreef toen dat het ‘HOCUS POCUS’ een duivelse bespotting is van het heiligste moment van eucharistieviering.

Een kerkdienst duurde uren en was volledig in de onbegrijpelijke Latijnse taal. Veel hardwerkende kerkgangers vielen tijdens de mis in slaap tot de schelle belletjes werden gerinkeld en het ‘hoc est corpus meum’ (‘Dit is mijn lichaam’) werd uitgesproken. Hoogste tijd om wakker te schrikken en de hostie te halen.

De combinatie van deze Latijnse spreuk en de mystieke verandering van Christus lichaam in brood is zijn eigen leven gaan leiden; tot het ‘hocus pocus’ werd.

Het “PILATUS PAS” zou te herleiden zijn naar flarden bijbeltekst waar de koning ‘Pontius Pilatus’ genoemd wordt.

 

In Nederland is de spreuk ‘HOKUS POKUS’ voor het eerst in 1634 te vinden in één van de eerste goochelboekjes voor kinderen ‘Hocus Pocus Junior’.

Andere toverspreuken zijn ‘Simsalabim’ en ‘Abracadabra’ als Oosterse variant voor het aanroepen van toverkracht en het afdwingen van goochelsucces; Maar of die net zo goed werken...... Wij hebben meer vertrouwen in HOKUS POKUS.

 

GOOCHELEN is de kunst van het schijnbaar onmogelijke voor het voetlicht brengen. Door vingervlugheid en snelle handbewegingen in combinatie met bedrieglijke optische effecten ontstaat de illusie van een werkelijkheid.

Klassiek is het konijn uit de hoge hoed en de cape waarachter van alles verdwijnt. Speelkaarten, balletjes, ballonnen, ringen, doeken en kokers zijn ook oude vertrouwde hulpmiddelen. Clowns kunnen niet alleen ballonnen in tekkels veranderen, zij maken ook gebruik van goocheltrucs.

 

Beroemde GOOCHELAARS en ILLUSIONISTEN zijn Harry Houdini (1874 - 1926) Fred Kaps (1926 - 1980), David Copperfield, Uri Geller, Hans Kázan en Hans Klok.

 

Goochelaars en illusionisten bedenken hun trucs zelf of kopen ze bij een speciale ‘goochelhandelaar’. Voor kinderen en volwassen die graag een eerste goochelpoging wagen zijn er handige goochelaccessoires, instructieboeken en goocheldozen te koop. Met een glitterslipjas en hoge hoed, inclusief konijn, maak je een overtuigende indruk, maar vooral oefening baart kunst!