Categorieën

THE FIFTIES - ROCK-‘N’ROLL / ROCK AND ROLL

ELVIS PRESLEY - MARILYN MONROE - GREASE - THE BLUES BROTHERS - PETTICOAT - HOLLYWOOD

 

In de naoorlogse 50ger jaren zorgt opbouw van de economie voor massaproductie. Luxeartikelen en consumptiegoederen zijn voor iedereen bereikbaar. Maar weinigen hebben zo’n houten kastje als de eerste televisie-uitzendingen in zwart/wit de lucht in gaan. Men ziet het eerste NTS-journaal, het Polygoonjournaal, ‘De Verrekijker’, ‘Swiebertje’ , ‘Pipo de clown’ en ‘Dorus’. In de eerste Amerikaanse cafetaria’s klinkt Rock & Roll uit de Jukebox. De elektrisch versterkte gitaar en de snel swingende drums van Chuck Berry, Little Richard tot Elvis Presley noemt men populaire muziek; Popmuziek. ‘The Twist’ wordt tot in de jaren zestig gedanst.

 

STIJLICONEN en van de 50ger jaren.

MARILYN MONROE (1926-1962) Het glamorous hoogblonde sekssymbool met opwaaiende witte halterjurk. Haar imago van ‘dom blondje’ en tragische zelfmoord doen bijna vergeten hoe talentvol ze als filmster was.

ELVIS PRESLEY is tot ver in de jaren zeventig een Rock-‘n’rollster met wereldfaam. De Elvis-outfit veranderen mee met de tijd. Zijn jumpsuits met cape, hoge kraag en brede belt op de heupen zijn, anno nu, een populair verkleedkostuum.

 

HOLLYWOOD staat bol van de glitter, glamour en kitscherige romantiek.

De eerste ‘JAMES BOND’ film, met de Britse geheim agent 007 in smoking, komt uit in 1953. FRANK SINATRA maakt furore als acteur in films met zang, dans en swingende bigbands. Regisseur ALFRED HITCHCOCK is de ‘master of the suspense’. DISNEY beheerst de industrie voor animatiefilms met sprookjes en stripfiguren. ‘ALICE IN WONDERLAND’ komt in 1951 uit. ‘BEN HUR’ en het kostuumdrama ‘SISSI’ gloriëren zoals veel historische helden op het witte doek

‘De Koude Oorlog’, de angst voor het communisme, is een dubieuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis. Ook filmmakers, acteurs en artiesten worden als rode spionnen aangeklaagd en vluchten naar Europa.

 

KLEDINGADVIES VOOR VAN ROCK & ROLL CHICK TOT COCKTAILDAME

Het Rock & Roll dansfeest vraagt om een klokrok met wijduitstaande petticoat. Een strak getrokken witte riem accentueert de wespentaille. De fleurige bolletjes jurk met witte kraag, maar ook de zwierige dansjurk in pasteltinten zijn ‘kek’. De haarmode toont de getoupeerde korte coupe. Haarspray is ook onmisbaar voor de slag naar buiten van langer haar. Een hoge paardenstaart met strik volstaat ook. Vergeet het sjaaltje in de nek en de korte kanten sokjes niet! Een echte dame draagt het pastelkleurige mantelpak met kokerrok, parelsnoer en ‘dopje’. In een cocktailjurk ga je op chique. En als je boezem het aan kan, is de Marilyn Monroe jurk smashing!

 

KLEDINGADVIES VOOR DE ROCK & ROLLER TOT NOZEM

Swingende armen en benen krijgen ruimte in de rechte broek en gekleurde smokingjas of colbert met smalle revers. Of dunne stropdas of roesjesbloes, dus nooit samen. Maak indruk met een zegelring, gouden schakelketting en de Blues Brothers Bril. Een nozem is nog ruiger en draagt een leren jack en strakke pantalon zoals Elvis in zijn jonge jaren. Maar altijd geldt; vetkuif hoog naar achter of als lok op het voorhoofd; Gel helpt! En voor de minder bedeelde man zijn er prachtige pruiken.

 

De Rock and Roll als muziek, dans en mode wordt levend gehouden dankzij films als ‘GREASE (1972 met Olivia Newton John en John Travolta) en “THE BLUES BROTHERS’ (sinds 1980), de t.v.serie ‘MAD MAN’ (2007) en de musical PETTICOAT (2010 met Chantal Janzen).