Categorieën

1850 - 1900 HET VICTORIAANSE TIJDPERK - DICKENS - SISSI - OT & SIEN - AMERIKAANSE BURGEROORLOG

 

De Engelse Koningin Victoria, regeert meer dan 60 jaar succesvol en haar macht reikt over heel Europa. Ze is streng, preuts en zuinig. ‘DE VICTORIAANSE TIJD’ heeft altijd die betekenis gehouden.

 

De Brit CHARLES DICKENS (1812 - 1870) is nog steeds de populairste schrijver uit deze periode. Zijn verhalen zijn een aanklacht tegen armoede en onrecht zoals hij dat in Londen aan den lijven ondervindt. Zijn bekendste verhalen zijn ‘Oliver Twist’, ‘David Copperfield’, ‘Great Expectations’ en de kerstvertelling ‘A Christmas Carol’. Van al deze verhalen zijn later vaak toneelstukken, musicals, films en televisieseries gemaakt.

 

OT & SIEN (± 1850 - 1915 van de heren Ligthart en Scheepstra) Een jongetje en meisje zijn de hoofdfiguren uit verhalen die begin 1900 als inzichtelijk onderwijs voor ouders en kinderen worden uitgebracht. De prentenboeken, leesplankjes en schoolplaten zijn tot in de vijftigerjaren gebruikt op scholen. Gelukkig komt Annie MG Schmidt dan met de moderne opvolgers ‘Jip & Janneke’.

 

KLEDINGADVIES VOOR VICTORIAANSE KOSTUUMS & DE DICKENS TIJD

Fijn dat je nu kan kiezen of je arbeider, boer, huispersoneel of notabele of van adel wordt. BOEREN BURGERS OF BUITENLUI; Het kostuum maakt dat het verschil.

De kerel op klompen met gestreepte kiel, knickerbocker en platte pet gaat goed samen met het wijfie in witte pofmouwenbloes met wijde rok, katoenen muts en natuurlijk een schort. Als DIENSTMEID des huizes is er de zwarte hooggesloten jurk met hagelwitte schort. Hij kan als BUTLER ook in zwart/wit met de billentikker en plastron. De NOTABELE HEER draagt statige jas met vest, hoge hoed of bolhoed, strik of plastron en krijtstreepbroek. Accessoires zijn wandelstok, knijpbril (lornet) plaksnorren, bakkebaarden en de Sherlock Holmes pijp. DAMES VAN STAND kiezen uit gedecideerd zwart kant, romantisch voile met zijde robe met of zonder hoepelrok (crinoline) of ‘kippenkontje’ (tournure). Altijd met bijpassende hoed met veren, tule en bloemen; want de hoed verraad je stand. Meneer pastoor in habijt en met pastoorhoed als GEESTELIJKE maakt elk feest tot een gezegend samenzijn.

 

Laat je voor je Victoriaans kostuum of personage inspireren door de ontelbare films en televisieseries die zich ergens in de Victoriaanse tijd afspelen.

Series waar het draait om werkend volk en boeren zijn o.a. ‘Bartje’, ‘De Kleine Waarheid’ ‘Dagboek van een Herdershond’, ‘Upstairs, Downstairs’ en ‘Downton Abby’. Kostuumfilms als “Sissi’, ‘‘Possession’, ‘He Knew He Was Right’, ‘The Piano’. en ook ‘Wilde’ (over het leven van de schrijver OSCAR WILDE 1854 - 1900) geven een prachtig beeld van de Victoriaanse tijd.

De meeste films over ‘DRACULA’, ‘SHERLOCK HOLMES’ en de ‘MOULIN ROUGE’ spelen zich af in de Victoriaanse tijd die zich erg goed leent voor horror, suspense en verscholen erotiek. De Victoriaanse tijdgeest met de combinatie van mystiek, romantiek en horror vindt je terug in GOTHIC als filmstijl en subcultuur van jongeren.De Victoriaanse tijd is niet alleen een Europese aangelegenheid. Vergeet niet dat heel veel WESTERNS over gelukzoekers, kolonisten en de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865) zich ook in deze periode afspelen. Hun confrontatie met en het uitmoorden van INDIANEN als oorspronkelijke bewoners van Amerika zijn talloze malen, al dan niet waarheidsgetrouw, verfilmd.