Categorieën

1920 - 1940 THE ROARING TWENTIES  - MAFFIA - TANGO - CHARLESTON - VROUWENEMANCIPATIE - DE STOMME FILM

‘De roerige jaren twintig’ is de periode tussen de twee wereldoorlogen. (1918 tot 1940). Jaren van armoede en hard werken aan de opbouw. Amerika beleeft de  bankencrisis. Maar ook werd de vrijheid en begin van de ‘moderne tijd’ gevierd.

 

DE MAFFIA

Na 1900 trekt de Siciliaanse ‘MAFIA’ naar Amerika en maakt profijt van DE DROOGLEGGING in Amerika door illegaal gestookte alcohol te verhandelen. Hoogtijdagen voor smokkel, drugs, prostitutie, gokken, chantage in nachtclubs, casino’s en achteraf kamertjes. ‘Afrekenen’ krijgt een hele nieuwe betekenis.... 

AL CAPONE is de bekendste maffiabaas uit de Twenties. Corleone, van de films ‘THE GODFATHER’ en de tv-serie ‘THE SOPRANOS’ zijn beroemde fictieve gangsterfamilies. De gangstercarrière van het op waarheid beruste liefdespaar ‘BONNIE & CLYDE’ is vaak verfilmd.

 

KLEDINGADVIES VOOR DE MAFFIOSO GANGSTER. Jouw gleufhoed zal als de ‘maffiahoed’ nooit meer uit het modebeeld verdwijnen. Maak indruk met een breedgeschouderd, double breasted, driedelig kostuum. Je zijden sjaal hangt nonchalant langs de brede revers. Informeler is het overhemd met losgeknoopte boordknoop en stropdas met gangstergilet. Bretels, slobkousen en een sigaar zijn belangrijke details. Zwaai af en toe met een pakketje dollarbiljetten. En het revolver paraat in het borstholster maakt een echte maffioso af....

 

DE TANGO en DE CHARLESTON zijn als muziek en dans toonaangevend voor The Roaring Twenties. Voor de gevestigde orde, gewend aan brave ballroomdansen, te wild en te hartstochtelijk, maar niet meer te stoppen.

 

DE VROUWENEMANCIPATIE

In de eerste wereldoorlog (1914 - 1918) zijn veel mannen gerekruteerd als soldaat en worden vrouwen een belangrijke werkkracht . De korsetten laten ze thuis. Deze emancipatie van de vrouw verandert de mode. Rechte jurken waaronder een jongensachtig lichaam wordt gesuggereerd en de eerste broeken en catsuits doen hun intrede. Nog nooit waren de vrouwenkapsels zo kort. De ‘flappergirls’ drinken alcohol, roken en rijden auto als een kerel en zijn ruimdenkend over seks.

 

KLEDINGADVIES VOOR DE FLAPPERGIRL & MAFFIADAME. Je rechte Charlestonjurk heeft franjes die wild meedeinen op de dansvloer. Accessoires zijn eindeloze nepparelsnoeren, lange handschoenen en een boa of vossenbont over de schouder. Je kapsel heeft de boblijn met de badmutsachtige pothoed of baret. Frivoler is de Egyptische kralenmuts of hoofdband met veer. Gebruik volop schmink, kohlpotlood, eyeliner en lippenstift als make-up. En vergeet niet je uitschuifbare sigarettenpijpje met echte nepsigaret.

 

DE STOMME FILM is in The Twenties razend populair. De Zwijgende film wordt naast het magische witte doek begeleid door muziek of een verteller. In de eerste bioscopen draaien slapstick, zwaar aangezette romantiek en heldenverhalen.

CHARLIE CHAPLIN, de charmante zwerver met slipjas, bolhoed, flapschoenen en zwaaiende wandelstok, treft nog steeds ieders hart. Zijn vierkante snorretje is mode in de twintiger jaren en als ‘Hitlersnor’ na de 2de wereldoorlog uit de gratie.

LAUREL & HARDY of DE DIKKE EN DE DUNNE is het eerste gouden filmduo met slapsticks tot avondvullende avonturenfilms in the fifties. Hun flodderige jas, stropdas en bolhoed is hun beroemdste outfit, toch bracht elk avontuur een verkleedpartij. Van tuinbroeken, uniformen tot pyjama’s.  

Voor HOLLYWOOD begint in 1930 “The Golden Age’. Onvergetelijk zijn ‘THE WIZARD OF OZ’ met Judy Garland als Dorothy en ‘GONE WITH THE WIND’ (1939)