Categorieën

VERHUUR VAN SMOKINGS, ROKKOSTUUMS EN JACQUETS 

Bij Hokus Pokus huurt u, naast gekke verkleedkleren en themakostuums, ook complete smokings, rokkostuums en jacquets van hoogwaardige kwaliteit. Deze gelegenheidskleding hebben wij in alle gangbare, en ook de wat minder gangbare maten ruim op voorraad. Om deze kleding te huren zult u langs moeten komen in onze winkel in Zeist om te passen en reserveren. Eventuele aanpassingen qua maat zijn uiteraard bij de prijs inbegrepen, vaak kunt u hierop wachten.

Niet alleen slaagt u bij ons gegarandeerd voor het huren van een smoking, rokkostuum, of jacquet, ook zijn wij de goedkoopste verhuurder van deze gelegenheidskleding in de regio Utrecht. Onze klanten komen onder andere uit Amersfoort, Utrecht, Bussum, Leusden, Baarn, Cothen en Soest, maar ook nog van veel verder om dankbaar gebruik te maken van onze lage prijzen en uitstekende kwaliteit en service! 

Smoking

Een complete smoking huurt u bij Hokus Pokus al voor 60 euro en bestaat uit colbert, pantalon, overhemd, strik en manchetknopen. Al onze smokings zijn van hoogwaardige kwaliteit, zijn goed onderhouden en worden zorgvuldig gereinigd nadat ze verhuurd zijn geweest.

Smoking,tuxedo,dinnerjacket

Wanneer draagt men een smoking?

Smokings worden gedragen bij dresscode “black tie”, gala’s, premières, dinners, recepties, bruiloften en feestelijke semi-officiële bijeenkomsten na 17.00 uur. 

Wat is een smoking?

Een smoking is een tweedelig zwart kostuum met voor- en achterpand van gelijke lengte. De jas heeft een satijnen sjaalkraag (doorlopende revers). Aan de buitenzijde van de broekspijpen loopt een verticale bies van identiek zwart satijn (galon). Onder de smoking draagt men een wit overhemd met traditioneel een staande boord met geknikte punten aan de voorzijde (‘de vadermoordenaar’) Meestal heeft het overhemd platte verticale plooien aan de voorzijde. Een wit hemd met liggende kraag en blinde sluiting mag ook.

Duidelijk mag zijn dat de dresscode ‘Black tie’ een zwarte strik voorschrijft. Wel of geen cumberband (tailleband) wisselt met de tijdgeest en is ook een kwestie van smaak. Draag hem hoe dan ook in de kleur van de strik, bij voorkeur zwart en nooit wit. Op een smokingbroek kan en mag geen riem worden gedragen. Zwarte of witte bretels kunnen wel. Als schoeisel zijn lakschoenen het best passend, maar bij gebrek daaraan mogen klassieke gestroomlijnde zwartleren schoenen ook, mits ze goed glimmend zijn opgepoetst. En natuurlijk zwarte sokken! 

De etiquette

Volgens de etiquette laat men het horloge af bij het dragen van een smoking, want het is onbeleefd feestelijkheden met tijdsduur en planning te associëren. De knoop van de jas moet vast als u staat en mag bij het zitten los. Een onderscheiding of andersoortige speld draagt men niet op avondkleding.

Met uw eigen inbreng, creativiteit en persoonlijke ‘touch’ bij een officiële gebeurtenis neemt u het risico de plank mis te slaan. Een wat lossere gelegenheid laat het toe bijvoorbeeld een gekleurde strik te dragen of uzelf andere vrijheden te permitteren. Om een ongemakkelijke avond te voorkomen; vraag het even na.

Een witte smoking is, volgens de regels, alleen geschikt, met zwarte broek bij feestelijke, maar minder officiële gelegenheden overdag, zomers en bij voorkeur in de buitenlucht. 

De oorsprong van de smoking, dinnerjacket, of tuxedo 

De naam smoking wordt alleen in West Europa gebezigd en is eigenlijk foutief. Eind 1800 was het de gewoonte dat de dames en heren zich na het diner opsplitsten. De heren gingen in een aparte ruimte een sigaar roken. Hiervoor trokken zij tijdelijk een andere jas aan zodat zij de rest van de avond vrij van een bedompte rookgeur de dames konden begeleiden. Zo ontstond de naam ‘smoking’.

Dinnerjacket is de meest correcte en Engelse benaming voor een jas die tijdens en na het diner wordt gedragen. De bies aan de broek is waarschijnlijk een erfenis van het uniform dat militairen traditiegetrouw ook bij feestelijkheden droegen.

Tuxedo is van oorsprong een Indianenstam in Noord-Amerika waar een nachtclub naar werd vernoemd waar het dinnerjacket de dresscode was. De naam Tuxedo verspreidde zich hierna over heel Amerika. 

Black tie dresscode voor dames

De dames zijn vrijer in hun kledingkeuze. Zowel een cocktailjurk (boven tot net onder de knie) of avondjurk (lang) of driekwart jurk is mogelijk. Laat je leiden door het jaargetij, de soort gelegenheid en waar jij je prettig in voelt. Een cocktailjurk heeft een minder officiële uitstraling. Overdag mag een hoed gedragen worden. Blote armen mogen maar lange handschoenen of een stola zijn net iets eleganter en erg chic. Stem accessoires als tasje, handschoenen, corsage en sieraden op elkaar af. 

 

Rokkostuum

Ook voor een compleet rokkostuum kunt u bij Hokus Pokus terecht. Deze zijn te huur voor 70 euro en bestaan standaard uit rokjas, pantalon, overhemd, vest, das of plastron en manchetknopen. Al onze rokkostuums zijn van hoogwaardige kwaliteit, zijn goed onderhouden en worden zorgvuldig gereinigd nadat ze verhuurd zijn geweest.

Rokkostuum,frac,billentikker

Wanneer draagt men een rokkostuum?

Het rokkostuum wordt gedragen bij exclusieve, chique officiële gelegenheden in de avonduren zoals een gala, banket of bruiloft. Volg altijd de dresscode die meestal op de uitnodiging staat.

Het dragen van een rokkostuum overdag is alleen toegestaan tijdens uitreikingen van officiële onderscheidingen. Ook promoties aan de universiteit zijn een uitzondering. De promovendus verdedigt zijn proefschrift, krijgt zijn bul overhandigd en promoveert daarmee tot de graad van doctor. Traditiegetrouw zijn promovendus en zijn/haar paranimfen, als steun en toeverlaat, gekleed in een rokkostuum.  De V.U. van Amsterdam schrijft hierbij het dragen van een zwart vest voor. 

Wat is een rokkostuum?

Een rokkostuum bestaat uit een zwarte jas met zijden revers en gelijkkleurige pantalon met twee zijden biezen over de buitennaden (soutache). De jas die open wordt gedragen, is aan de voorzijde kort en heeft aan de achterzijde twee lange panden. Het witte overhemd, met staande boord en geknikte punten, heeft op borsthoogte een gesteven ‘wafelpatroon’ (piqué front). Op het shirt draagt men een vest en strik met identiek wit piquémotief dat net onder het front van de jas uitsteekt.

Draag gestroomlijnde eenvoudige zwarte schoenen met natuurlijk ook zwarte sokken en zilveren/zilverkleurige manchetknopen. 

De etiquette

Laat het horloge thuis, want het is niet gepast om tijdens feestelijkheden op de tijd te letten. Hoge hoed, witte handschoenen, zwarte cape en de ‘flaneerstok’ waren bij een rokkostuum tot begin 1900 gracieuze accessoires. Tenzij je een verkleedfeest hebt..... niet doen! 

De oorsprong van het rokkostuum

In het Engeland van de 18de eeuw droeg men dagelijks een jacquetachtige jas of de lange recht gesneden ‘frock’. Zittend op een paard had men hinder van de voorpanden die daardoor uit beeld verdwenen. In het achterpand van de jas maakte men een split zodat deze links en rechts langs de rug van het paard vielen of omhoog gevouwen aan knopen op de rug konden worden vastgezet. Nog steeds heeft het rokkostuum deze split en knopen. De hoge hoed, die men vroeger bij het rokkostuum droeg, was de valhelm. Een dubbele bies langs de broekspijpen verborg de knopen waarmee de broek strak om de onderbenen sloot om in de hoge laarzen te passen. De oorsprong van de rijbroek. Die dubbele bies kenmerkt nog altijd de pantalon van uniformen en van het rokkostuum. 

Een amusant maar minder overtuigend verhaal vertelt waarom ‘de rok’ ook FRAC wordt genoemd. Het is eind 1800 en de Parijse couturier Monsieur Frac ontdekt na een lange opdofsessie, net voor vertrek naar een feest, een enorme vlek onderaan zijn frock. In een opwelling knipt hij de voorpanden met vlek vanaf de taille weg. Waarschijnlijk was hij een coupeur van aanzien want zijn knipactie werd, als ‘de nieuwe kleren van de keizer’, enthousiast ontvangen. In tegenstelling tot het sprookje is Monsieur Frac niet uitgelachen maar als grondlegger van de Franse rokjas te boek gezet. Historie met een Franse slag.... 

White tie dresscode voor dames

De dames mogen uitpakken in een lang avondtoilet, ook als de feestelijkheid overdag plaats vindt. Soepele satijnen of tule stoffen en colliers met bijpassende armband staan garant voor een chique allure. Bedekte schouders en lange handschoenen zijn bijna standaard bij dit soort gelegenheden. Grijp en geniet van deze uitgelezen kans te stralen. 

Jacquet

Een compleet jacquet huurt u bij ons voor maar 80 euro en bestaat dan uit jas, pantalon, overhemd, vest, das of plastron en manchetknopen. Al onze jacquets zijn van hoogwaardige kwaliteit, zijn goed onderhouden en worden zorgvuldig gereinigd nadat ze verhuurd zijn geweest. 

Jacquet, morning coat, pandjesjas

Wanneer draagt men een jacquet?

Het jacquet is enkel voor overdag tijdens een plechtige traditionele ceremonie zoals een huwelijksvoltrekking en begrafenis. De heren ministers dragen op koninginnedag tijdens de troonrede een jacquet. Ook enkele universitaire studentenverenigingen houden zich bij bijzondere gelegenheden aan deze dresscode. Na de plechtigheid, receptie of koffietafel zal het jacquet altijd vervangen worden voor een smoking, rokkostuum of neutraler pak.  Na zes uur s’avonds wordt men niet geacht een jacquet te dragen. 

Wat is een jacquet?

Een jacquet is driedelig en bestaat uit een lange zwarte jas met rond weggesneden voorpanden, een grijs/zwart gestreepte pantalon en grijs vest. Het witte overhemd heeft een liggende kraag. De grijze stropdas of plastron wordt bij bruiloften vaak vervangen door een exemplaar in de kleur van de bruidsjurk. Kies voor eenvoudig zwart schoeisel en wat langere zwarte sokken. Tegenwoordig zijn de traditiegetrouwe grijze handschoenen en zwarte of grijze hoge hoed steeds minder gangbaar. 

De oorsprong van het jacquet

Er zijn veel halve waarheden in omloop over de herkomst en betekenis van het jacquet. Lakeien en militairen droegen, waarschijnlijk uit praktisch oogpunt, begin 1600 als eerste een jas met ‘weglopende’ voorpanden. Vaak met stijlvolle tot potsierlijke borduursels en applicaties en een twee- of driepuntige steek als hoofddeksel. Tot 1800 waren de meeste herenjassen aan voor- en achterzijde tot ver onder de knie (de frock). Daarna bepaalden de rond afgesneden voorpanden het modebeeld. Begin 1900 nam het kortere colbert het over en het jacquet kreeg de officiële gelegenheden toebedeeld. Door de brede losse achterpanden van een jacquetjas is de naam ‘pandjesjas’ ontstaan. De benaming ‘morning coat’ als dresscode is achterhaald sinds de ochtendkerkgang bij ceremoniële gebeurtenissen niet meer vanzelfsprekend en bepalend is.

De plastron, een gevouwen brede platte das, hoort volgens de traditie bij het jacquet. Zoals de stropdas in de moderne tijd onderhevig is aan het modebeeld, zo evolueerde de katoenen halsdoek ooit tot kanten bef, tot zijden plastron om tenslotte onze stropdas te worden. Door de eeuwen heen zijn er ook halszaken nooit veranderd; Het nekgebeuren vertelt over stand, status en smaak en is een manier om je als man te profileren. Ook de hoge kunst van het vouwen en strikken blijft een eeuwigdurend heet hangijzer.... 

Dresscode ‘jacquet’ of ‘morning coat’ voor dames

Voor dames volstaat een klassieke ingetogen outfit tot net onder de knie. Een zijden mantelpak (deux pieces), een op elkaar afgestemde top en rok of een cocktailjurkje zijn een goede keuze. Geen lange handschoenen. Een hoed, die je binnen kan ophouden, is wel gepast bij deze dresscode. Pas de kleur aan bij het seizoen en de aard van de gelegenheid.