Categorieën

Oktoberfest - Bierfest - Tirol - Apres Ski

De oorsprong en traditie van het Duitse Oktoberfest

Op 12 oktober 1810 traden Kroonprins Ludwig van Beieren en Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen in het huwelijk. Koning Maximiliaan I wilde de huwelijksviering delen met zijn volk. De weidevelden voor de stadspoorten van München, de hoofdstad van Beieren, werden omgedoopt tot ‘Theresienwiese’ en het middelpunt van een groots koninklijk volksfeest. Er werden paardenrennen en schietwedstrijden georganiseerd en een speciaal bruiloftsbier gebrouwen voor de 40.000 inwoners. Al in 1811 bleek het feest ook zonder bruiloft voor herhaling vatbaar. Naast wedstrijden waren er nu ook karren vol agrarische producten. Na 1818 kreeg het festijn de naam ‘oktoberfest’ en een vaste vorm. Pas jaren later breidde de feestdag zich uit tot een twee weken durend festival en tegenwoordig begint het oktoberfeest al half september. Traditiegetrouw wordt na de ochtendmis het biervat ‘aangeslagen’ waarna het feest kan losbarsten. Vast onderdeel zijn de parades van versierde paardenkarren, marcherende blaaskapellen, trommelaars, vaandelzwaaiers gehuld in folkloristische en historische kostuums. Maar het populairst zijn de feesttenten met hoempapa-muziek en elk hun ‘biergarten’ met lange tafels, bierpullen en braadworst. Het Beierse ‘Oktoberfest’ is nu vooral een jaarlijks terugkerend ‘Bierfest’ in heel Duitsland en een trekpleister voor toeristen en wereldwijde bierliefhebbers. 

Het Tiroler Bierfeest en het Beiers Oktoberfest

Bierfeesten in Tirol (Tirool) worden vaak over één kam geschoren met de Beierse oktoberfeesten. Tirol grenst aan de Duitse deelstaat Beieren. Ooit maakte het deel uit van Beieren. Van oorsprong is Tirol een zelfstandig land dat vaak is verscheurd en geconfisceerd door omliggende landen of tijdelijke machthebbers als Karel de Grote en Napoleon. Boerenopstanden mochten niet baten. Sinds 1919 behoort Noord-Tirol tot Oostenrijk en Zuid-Tirol bij Italië. Tirol kent ook de traditionele bierfeesten en de lederhosen en dirndls. Misschien zijn zij wel de grondleggers ervan. Op een gezellig Beiers bierfeest kun je dit beter niet ter discussie stellen. 

Tiroolse films

Laat je qua sfeer en kleding inspireren door twee grote klassiekers uit de filmgeschiedenis; ‘Sissi’, keizerin van Oostenrijk en natuurlijk de musical ‘The Sound of Music’. Beide fenomenen waren daarna ook als theatermusicals een groot succes. De volledigheid gebied ons te melden dat Tirol en Beieren in de jaren zeventig vooral furore maakten door softpornofilms als ‘In Tirol hangen de slipjes aan de Alpen’. Deze tak van de filmindustrie heeft zich niet heel ver doorontwikkeld. De traditionele lederhose en dirndl zijn alleen in het begin van de films te bewonderen.  

Kledingadvies voor het Oktoberfest en/of Bierfest

Wil je als Hollander op één van de vele bierfeesten niet uit de toon vallen, geef je dan over aan de lederhose of dirndl. Het is de Tiroler en Beierse klederdracht gebaseerd op de boerenkleding van vroeger en daar nog steeds een populaire serieus te nemen dracht. Mannen gaan in lederhose met geruite of wit overhemd en vilten hoed met veer. Vaak draagt men een grijs of mosgroen gilet of ‘tirolercolbert’ zonder revers. Vergeet niet de groene of witte kniekousen en stevige bergschoenen. Dames kunnen kiezen uit de traditionele langere of modernere korte dirndl. (klinkt als ‘dirndel’ en betekent jong meisje zoals ‘deerne’) Een dirndl is een overgooier met strak getailleerd lijfje. De bloes met pofmouwen eronder omlijst het decolleté. Zijn je haren niet geschikt voor twee lange blonde vlechten? Zet dan een pruik met vlechten op. Onder de korte dirndl kan een grappige witte pofbroek worden gedragen. Hoge kousen tot boven de knie, in diverse kleuren, is wel iets ‘pittiger’. Verder verrijk je elke bierfeestoutfit met alles waar je ‘bier’ voor kan zetten: de bierbril, de bierhelm en natuurlijk de bierbuik.