Categorieën

Carnaval – Vastenavond – Het Venetiaans carnaval

Carnaval is historisch niet los te maken van de Katholieke vastentijd. Maar lang voor het Christendom bestond werd het vasten in de winterperiode gebruikt om de uitputtende voedselvoorraden te sparen. Het Latijns ‘Carne Vale’ betekent ‘vaarwel aan het vlees’. Een andere oude verwijzing naar het woord Carnaval zijn de versierde karren van rondreizend volk. Zij waren als narren verkleed en werden de ‘carrus navalis’ genoemd. De oudste link met het uiteindelijke Carnaval zijn de Kelten die met hun schepen hier het winterfeest kwamen vieren. De Romeinen vierden eerder dan wij het Carnaval zoals we dat nu kennen. Eén keer per jaar veel eten en drinken tijdens uitbundige verkleedfeesten. Al eeuwen is Carnaval over de hele wereld een feest waar het volk kritisch de draak mag steken met autoriteiten en regeerders. Hoe dan ook is Vastenavond van oorsprong een heidens feest, maar in de vroege middeleeuwen door de groeiende kerk geconfisqueerd om zieltjes te winnen en te behouden. Vanaf toen werd het gekoppeld aan het nieuwe testament. Jezus trok veertig dagen de woestijn in om te vasten en zich te bezinnen. Het carnavalsfeest begint over het algemeen op de vrijdag voor de Vastenavond: de dinsdagavond waar het om klokslag 12 uur gedaan is met de pret. Het trommeltje waar daarna al het snoep veertig dagen lang in werd weggestopt, om je daarna misselijk te eten aan alles wat je had opgespaard, zal misschien hier en daar nog bestaan. In het zuiden, onder de rivieren, speelt wel de Katholieke Kerk nog steeds een rol tijdens en na de carnavalsperiode.

‘Den 11 van den 11’

Elf is het gekkengetal; daarom wordt op elf november de aftrap gevierd van het leven naar de carnaval toe. ‘It giet oan’ van het carnaval.

Het Venetiaans carnaval

Het Venetiaans carnaval is beroemd door haar decadentie en theatrale kostuums en uitbundige maskers. Zij vieren het carnaval 12 dagen lang. Maar al sinds 1260 wordt het hele jaar gekostumeerd en gemaskerd feest gevierd. In het verleden was het voor de rijkeren vrij normaal om met een masker anoniem over straat te gaan. Niet gek dat een Venetiaans masker al eeuwen wordt geassocieerd met vreemd gaan en obscure orgies.

Het feest van 'onder de rivieren'

Alles en iedereen onder de rivieren leeft er elk jaar weer naar toe. Niet als flauwekul clubje: maar als goed georganiseerde geroutineerde carnavalsverenigingen die al na de vastentijd beginnen te bedenken en ontwerpen voor het volgend jaar. De koppen worden bij elkaar gestoken, plannen worden gesmeed, thema’s en vormgeving van kostuums en wagens worden bepaald. Want in januari of februari gaat het los! Dorpen en steden veranderen van naam. De Raad van Elf regeert, want prins carnaval krijgt de sleutel van de burgemeester om vijf dagen de hele goegemeente te over te nemen. Maar een strafregime is niet nodig om alle feestneuzen dezelfde kant op in de polonaise te krijgen. Alle cafés, buurt- en bejaardenhuizen, tenten op de pleinen en zelfs serieuze theaters stromen feestelijk vol. Feestbussen pendelen tussen hossende menigte en deinende massa. ‘Mee de carnaval’ stroomt in het zuiden van ons land, niet alleen het bier, maar ook het bloed sneller ieders aderen.

Kleding advies voor iedereen 'boven en onder de rivieren'

Laat u door het Vastenavond vertier van boven-de-rivieren niet uit het feest-veld slaan. HOKUS POKUS krijgt al vanaf november niet alleen Brabo’s en Limbo’s over de vloer om zich te oriënteren. Ook boven de rivieren zijn al jaren lang carnavalsverenigingen vrolijk actief. Meer lokaal en besloten, maar absoluut de moeite van het verkleden waard. Koopkostuums en complete huuroutfits, maskers, schmink, rare pruiken, grappige petten en feestneuzen worden gepast en gekocht. Alles wat de carnavalsvreugde kan vergroten vindt u bij HOKUS POKUS in Zeist.
Als in Brabant en Limburg de tijdelijke verkleedschuren en kostuumloodsen open gaan, is HOKUS POKUS al het hele jaar klaar voor de carnaval en gevarieerder gesorteerd. Van de vaste fanatieke carnaval-gangers richting het zuiden horen wij steeds weer dat ons assortiment concurrerend is voor ‘die tijdelijken in het zuiden’. Van boerenkiel met boerenzakdoek en pet tot Venetiaans masker onder hoge pruiken en wijdvallende cape over barokkostuum. Het traditionele clownskostuum of klassieke narrenpak of de Pierrot zijn altijd van de partij. Maar ook een sexy politiepakje of verpleegstersjurkje mogen mee in de polonaise. Alles kan bij carnaval: en dat geld vooral voor uw carnavals-outfit.

Carnaval versiering en Carnaval accessoires

Versier de ruimtes met carnaval slingers, vlaggetjes, deurposthangers en wandversiering. Als verhoging van de feestvreugde dienen de aloude serpentines, tongfluitjes of rolfluitjes en natuurlijk de confetti, met of zonder confettikanon. Hokus Pokus is één grote inspiratie voor de grote en kleine ‘carnavals-leut’. Dus, komt dat zien!