Categorieën

1980 - 1989 DE JAREN 80 / THE EIGHTIES

1980 Begint met de kroning van Prinses Beatrix tot Koningin der Nederlanden. In Afrika heerst grote hongersnood door aanhoudende droogte. Bob Geldof initieert het concert LIVE AID om geld in te zamelen. De ziekte AIDS ontpopt zich als wereldwijde epidemie. In het Oostblok vallen de communisten en de Berlijnse Muur in 1989. De eerste huiscomputer is op de markt, de eerste pintransactie een feit en wordt het eerste wereldwijde virus via een eerste floppydisk verspreidt. Het tijdperk van de computer is opgestart.

 

In DE BIOSCOPEN draait ‘Star Wars’, Indiana Jones’, ‘The Elephantman’, ‘The Shining’, ‘Scarface’ en ‘Amsterdamed’. Animatie en poppen zijn populair in de vorm van ‘The Muppets’, ‘De Smurfen’ en ‘Ghostbusters’ en de ‘Transformers’

DE MUZIEK kent steeds meer subculturen als GOTHIC, SKA en HEAVY METAL met Metalica, Bon Yovi en Ozzy Osborne. Vanuit PUNK komt NEW WAVE met DuranDuran, en U2. HOUSE doet z’n intrede in 1983 met minimaal 120 beats per minuut. Eind jaren tachtig wordt het HIPHOP. De DISCO kent al oude en vertrouwde hits als ‘I Will Survive’ van Gloria Gayner, ‘YMCA’ van The Village People, ‘Le Freak’ van Chic en ‘Staying Alive’ van The Bee Gees.

De muziekzender M.T.V. wordt opgericht en lijkt elke artiest en band zonder clip kansloos verloren.

 

KLEDINGADVIES VOOR DE TACHTIGER JAREN

Draag de vierkante schoudervullingen en enorme pofmouwen met overgave. Vier het jeugdsentiment van de hysterische kapsels voor vrouwen en de mannen met een matje in de nek. Het nonchalante colbert met brede schouders en opgerolde mouwen doen Don Johnson uit ‘Miami Vice’ herleven. Aan zijn zijde past een weggewandelde jurk uit ‘Dallas’ of ‘Dynasty’.  Wordt Madonna of Michael Jackson. Rockers kunnen niet zonder ruig visnet shirt of hemd, spiegelbril en kiezen uit diverse rockpruiken. Punk is transformeren met overgave, maar een hanenkam van de kapper is nogal ingrijpend; met een punkpruik en zwarte of fluoriderende halsband en handschoenen met stalen sterren kost het een fluitje van een cent. De Gothic-outfits zijn een heerlijke verkleedbelevenis met de goede make-up en netkousen als afmaker. Als Dolly Dots mag je kiezen uit het scala felbegeerde leggings, petticoats, gekleurde beenwarmers en tule in het haar. Voor het snelle tachtigers effect volstaat het paarslila of ‘Wacosta’ trainingspak, matjespruik en gouden ketting. Succes verzekerd!

 

HET TRAININGPAK ALS FENOMEEN van de jaren 80 tot vandaag de dag.

Het trainingpak verliest de sport als belangrijkste doel. Voortaan is het ook als huispak, ‘campingsmoking’ en op zaterdagmiddag achter de kinderwagen te bewonderen. Daarna lijft de HOUSE de trainingsoutfit in. Tien jaar later dragen GABBERS en HAKKERS, de HIPHOP en RAPPERS de gekleurde pakken op eigen wijze en met overgave. In 2010 zetten THE NEW KIDS ON THE BLOCK met hun filmparodie DE MAASKANTJES opnieuw een trend met trainingspakken. Als verkleedoutfit is de ‘WACOSTA’ populair als goed alternatief.

 

STIJLICONEN uit de jaren tachtig.

MADONNA begon haar succes in petticoat en bustier als geëmancipeerd sekssymbool. Het hek was van de dam en had elke tour een nieuwe look. Van hoogblond Marilyn Monroe permanent tot pijpenkrullen. LADY GAGA toont zich met roze en witte haren, in outfits en muziekstijl haar volgster. De echte fan vindt natuurlijk dat Madonna nooit is te evenaren.

MICHAEL JACKSON dank zijn naam ‘THE KING OF POP’ door zijn eigenheid in muziek, dans en kleding. Zijn militair jack met hoogwaterbroek met de witte sokken zijn trendsetter. In wit kostuum met zwart overhemd en gleufhoed blies hij ‘The Smooth Criminal’ nieuw leven in. Plastische chirurgie verbouwde de onschuld van de The JACKSON FIVE tot het gezicht met de bijnaam ‘WACKO JACKO’.

PRINCE niet alleen toonaangevend virtuoos funk/rockartiest. Ook zijn barokke kledingstijl met kanten rougeblouses en make-up zijn trendsetters.