Categorieën

DE SEVENTIES - DE ZEVENTIGER JAREN

Flowerpower hippies - Popart - Nostalgie - Disco - Rockers - R&B - Reggae - Pop - Punk - TOPPOP

 

De roerige jaren 60 zetten zich door in de ‘Seventies’ en veel nieuws komt erbij. Het is hét decennium waar men zich bewust wordt van milieuvervuiling, de Derde Wereld en, door de oliecrisis, van de eindigheid van grond- en brandstoffen. De kerken lopen leeg, taboes worden doorbroken en identiteiten ontdekt. Veel stof voor discussies. Een diversiteit aan stijlen maakt zijn opmars, mode en muziek zijn, zoals altijd, een afspiegeling van de samenleving.

De FLOWERPOWER HIPPIES brengen ook de NOSTALGIE met 2de hands kleding uit grootmoeders tijd. SCIENCE FICTION invloeden brengen HIGH-TECH metallic catsuits op zilveren plateau laarzen. De kleurrijke of juist zwart-witte POPART kleding komt voort uit de beeldenkunst en fotografie.  

 

De westerse POPMUZIEK laat zich inspireren door andere culturen. De Beatles brengen het legendarische ‘Sergeant Pepper’ album uit.

AFRO-AMERIKAANSE artiesten als Stevie Wonder, Bob Marley, Aretha Franklin maken de R&B (Rhythm & Blues) en REGGAE populair. Het platenlabel MOTOWN brengt historische artiesten uit. De soulkikker is een begrip.

ROCKERS brengen klassieke muziek en high-tech instrumenten samen. Hardrock, Symfonische Rock of Art Rock van The Who, Pink Floyd, Procol Harum, Supertramp, Queen. Onder invloed van SOUL en FUNK ontstaat de ‘Discotheek Rock’ met simpele vierkwartsmaat. De musicalfilm ‘Saturday Night Fever’ (1977) met John Travolta haakt in op deze trant. De DISCO ziet het licht. De visnetten in donkere dancings worden vervangen door lichtgevende dansvloeren en discoballen.

Glamorous videoclips verschijnen op de eerste kleuren tv’s. Alice Cooper introduceert de GLAMROCK met glitterkostuums, plateauzolen en veel make-up. David Bowie, Elton John, The Sweet, KISS, Garry Glitter en natuurlijk Boney M volgen. In 1974 wint ABBA het Eurovisie Songfestival en veroverd de wereld. De PUNK doet als anti-intellectuele tegenbeweging van de hippies in 1975 zijn intrede.  

 

DE TELEVISIE is nu een invloedrijk massamedium. Een oneindige reeks aan Engelse en Amerikaanse tv-series is populair. Onovertroffen is ‘M*A*S*H’ die realistisch comedy en oorlog samen brengt en de sitcom ‘All in the family’ als afspiegeling van de tijdgeest. ‘Are You Being Served’ met heerlijke Britse humor. Politieseries en detectives veroveren de buis met ‘Columbo’, “Miss Marple’, ‘Starskey en Hutch’ en ‘KOJAK’. ‘The Onedin Line‘ en ‘Love Boat’ varen tot ver in de tachtiger jaren door. Ook ‘Het Kleine Huis op de Prairie’ is eindeloos. Belangrijke tv-series van eigen bodem zijn ‘Floris’, ‘Bartje’ en ‘De Kleine Waarheid’. En alle fans zien alle popartiesten bij ‘AVRO’S TOPPOP’ met Ad Visser en Penny de Jager als dansende rode draad.

 

DE SEVENTIES OUTFIT BESTAAT NIET; HIPPIE, ROCK, SOUL OF DISCO WEL. Bij HOKUS POKUS hangen de rekken ermee vol; te huur en te koop! Laat u adviseren want elke stroming uit de Seventies krijgt een kans. Voor de Hippie een Indiase kaftan of een spiegelgilet met soulbroek. Rocker dragen de leatherlook jas of gilet met strakke broek; ook met wijde pijpen. De enige echte KISS-catsuit inclusief schmink. ABBA als kwartet of een Boney M met backing vocals in paillettenjurken. Discobroeken met glimmende overhemden en gilets. Het glittercatsuit of broekpak voor dames. Colberts met puntrevers en opvallende stropdas. En een scala aan discoaccessoires maken elke verkleedpartij compleet. Een paillettenpet, haarband en zilveren of gouden riem. Peaceketting of kleurige kralen. Welk popidool uit de Seventies wil je worden? Welk held uit welke televisieserie of film? Een glitterjurkje; altijd goed. De Seventies kent geen kopzorgen dankzij de pruik; Lang sluik, kroeskop of ruige rocklokken. En elke 50-plusser stapt 30 jaar jonger de paskamer uit!!