Categorieën

The Sixties - De Zestiger Jaren

De sixties zijn geliefd en berucht door het verzet tegen de gevestigde orde, zoals de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam, demonstraties tegen Amerikaanse inval in Vietnam en protesten tegen dictaturen en de Apartheid in Zuid Afrika. De provo's met het witte fietsenplan en de Dolle Mina's met  hun ‘Baas in eigen buik’ zijn typisch Nederlandse actiegroepen. Eind jaren 60 is ‘De Kabouters’ een ludieke politieke partij met zetels in de 2de kamer. De protestliederen van Armand, Boudewijn de Groot, Bob Dylan, Donovan en Melanie vertolken de idealen van de jongeren en van grote groepen kunstenaars en intellectuelen. Het eigenzinnige bandje The Beatles maakt in 1960 iets los dat niet meer is te stoppen. De Rock-’n-roll wordt Beatmuziek. Dan volgt de Rockmuziek van The Rolling Stones en bijvoorbeeld The Who. Soulmuziek is populair dankzij Otis Redding, de Soul Sisters en The Jackson 5. Veel artiesten uit deze periode zijn nog altijd populair of lieten hun onuitwisbare invloed achter.

Halverwege de sixties worden hippies een wereldwijd, ongeorganiseerd fenomeen. Oosterse wijsheden en culturen inspireren. Deze Flower Power bloeit door tot ver in de jaren 70. Er heerste een ‘tegencultuur’ die anti geweld, anti taboes, antimaterialisme en anti enzovoort is. ‘Love, peace and understanding’ is het motto en gaat gepaard met vrije seks, psychedelische muziek en geestverruimende middelen als wiet, LSD en flessen rosé. ‘Stoned als een garnaal’ is heel normaal en Henna kleurt de haren rood. Hoogtepunten zijn het festival Woodstock en de ‘bed-in’ actie van John Lennon en Joko Ono in het Hilton Hotel van Amsterdam.

Televisie & amusement

De televisie verovert in zwart/wit de huiskamers met ‘Okkie Trooy’, ‘Ja zuster, nee zuster’ met Zuster Clivia. Rudy Carell komt met de eerste familieshows en Mies Bouwman presenteert de 24 uur durende televisie actie ‘Open het Dorp’. Wim Kan heeft de eerste Nieuwjaarsconference. Voor alle ‘teenagers’ is er “Top of Flop’ met mieters hippe muziek. ‘Het Schaop met de 5 Pooten’ is legendarisch. Eerste buitenlandse tv-series als ‘Ivanhoe’ waren Brits. Opvallend is de hi-tech in ‘De Wrekers’ en ‘the Saint’ en de voorliefde voor Science Fiction met ‘Star Trek’ en ‘The Thunderbirds’. In juni 1969 beleeft de wereld, gekluisterd aan ‘de buis’, de maanlanding van de Apollo II.

Radiozenders gaan illegaal vanaf het REM eiland of een schip. Deze populaire commerciële zeezenders als Radio Noordzee, Veronica en de TROS worden tijdelijk door de overheid gedoogd.

Musicals als ‘My Fair Lady’, ‘The sound of music’ en ‘The West Side Story’ zijn een nieuw fenomeen. De eerste echte musical van Nederlandse bodem is ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie MG Schmidt met Conny Stuart. 

Kledingadvies voor een hippie

Laat je gaan en doe wat je wil!

Als je hier radeloos van wordt kom dan naar Hokus Pokus en ga helemaal te gek los met nieuwerwetse of vintage kleding met hoog ‘WOW-gehalte’, koop of huur. Van India outfit tot popart mini-jurk en van catsuit tot Oosters gewaad, maar ook alle soorten en maten soulbroeken met wijde pijpen. Overhemden met puntkraag en herenkostuums in alle kleuren van de regenboog. Maak de blits met een origineel Indiaas spiegelgilets of alto-hes. Draag een flaphoed met bloemen of cowboyhoed. Lang steil of kroeshaar worden net echt met een pruik. Voel je ‘cool’ met een gloeiende nep joint, John Lennon bril, peace ketting, haarband en wietzakje. Hoe dan ook stapt iedereen heel relaxed de paskamer uit!